Λευτέρης Α. Φιλιππάκης
1923-2000
Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1923. Αποφοίτησε από το Τρίτο Γυμνάσιο Πατρών Τμήμα Πρακτικού Λυκείου. Μετά την αποφοίτηση στα χρόνια της κατοχής εργάσθηκε στην ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ “SPECIAL ” Λαίνας και Σκούρτας στην Πάτρα, με απώτερο σκοπό τη συνέχιση των σπουδών.
Σπούδασε Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Συγχρόνως παρακολούθησε ιδιαίτερα μαθήματα Γλυπτικής – Ζωγραφικής Σχεδίου με τον Καθηγητή Καλών Τεχνών Ε.Μ.Π. Γεώργιο Μαγκληβέρα. Σαν φοιτητής, για βιοποριστικούς καθαρά λόγους, το διάστημα αυτό εργάσθηκε περιοδικά στο εργοστάσιο ΠΕΙΡΑΪΚΗΣ ΠΑΤΡΑΪΚΗΣ στην Καλλιθέα ως χειριστής των υφαντουργικών μηχανημάτων “ΖΑΚΑΡ”.
Μετέπειτα εργάσθηκε ως σχεδιαστής στο Κινηματογραφικό Στούντιο ΣΚΟΥΛΙΚΗΔΗ στο Ψυχικό για το γύρισμα της ταινίας “Ξυπόλητο Τάγμα” με σκηνοθέτη τον Gregory Dalas (Γρηγόριο Θαλασσινό), τους ηθοποιούς Άννα Μπράτσου, Νίκο Φέρμα και τριάντα παιδιά ορφανοτροφείου.
Ως στρατεύσιμος εκπαιδεύτηκε στα Λ.Ο.Κ. (Λόχος Ορεινών Καταδρομών) και σχολή Αλεξιπτωτιστών. Ως έφεδρος Ανθυπολοχαγός μετετέθη στη Σχολή Διαβιβαστών στο Χαϊδάρι και δίδαξε ως εκπαιδευτής στο Τμήμα Μηχανικών Μηχανημάτων Τηλεπικοινωνίας, Ηλεκτρονική θεωρεία και Ηλεκτρολογία Ασθενών Ρευμάτων.
Μετά την αποστράτευση με συνάδελφο Μηχανολόγο ίδρυσε Βιοτεχνία επεξεργασίας μετάλλων και επιμεταλλώσεων, Αγίας Φωτεινής 16, Νέα Σμύρνη. Διορίσθηκε αρχικά ως Τεχνικός Σύμβουλος στην Βιομηχανία ΒΙΟΛΕΞ Α.Ε.(σημερινή BIG) και εν συνεχεία εργάσθηκε ως Τεχνικός Διευθυντής μόνιμα στην ίδια εταιρεία επί δεκαπενταετίας. Για πληρέστερη εξειδικευμένη κατάρτιση των αναγκών της εταιρείας μετεκπαιδεύτηκε στα εργαστήρια των εργοστασίων UDEHOLM & SAOVINGEN στη Σουηδία, στην εσωτερική υφή των μετάλλων για την σκλήρυνση – ανάπτυξη και επεξεργασία του Ανθρακούχου και Ανοξείδωτου Χάλυβα.
Για τον ίδιο λόγο παρακολούθησε εργαστηριακές εργασίες στα εργοστάσια των Η.Π.Α. CARBORANDUM – DUPONT & ICI με κατ’ έτος επισκέψεις για ενημέρωση. Το ίδιο χρονικό διάστημα σε συνεργασία με την ΒΙΟΛΕΞ Α.Ε. ίδρυσε θυγατρική εταιρεία με τίτλο Ε. ΦΙΛΙΠΠΑΚΗΣ & ΣΙΑ, Κωνσταντινουπόλεως 5, με αντικείμενο κατασκευή Μηχανημάτων Επεξεργασίας και Συσκευασίας Ξυριστικών Λεπίδων για προώθηση στο Εξωτερικό, Αίγυπτο – Ισπανία κ.λ.π.
Μετά την αποχώρηση από την ΒΙΟΛΕΞ Α.Ε. ίδρυσε Καλλιτεχνική Βιοτεχνία Αρχιτεκτονικών Διακοσμητικών και Μουσειακών Αντιγράφων, επί της Λεωφ. Κηφισού 90 (Γέφυρα Ροσινιόλ), την οποίαν μετά πενταετία μετέφερε επί της παραλιακής στο Καλαμάκι Βασ. Κωνσταντίνου 16. Συγχρόνως διατηρούσε εκθεσιακό κατάστημα των προϊόντων του επί της Γ Σεπτεμβρίου 99 έναντι Ο.Τ.Ε. και εν συνεχεία το μετέφερε στο Κολωνάκι Αμερικής 16, παραπλεύρως του Συνδέσμου Ξενοδοχείων Ελλάδος.
Με τους αρχιτέκτονας Κωστή Παπαντωνίου και Ρένα Λευκαδίτου διατηρούσε εκθεσιακό κατάστημα στη Βουλιαγμένη επί της παραλιακής διασταύρωση με Αστέρα Λεωφόρο Αθηνάς. Επίσης εκθεσιακό κατάστημα στην Κέρκυρα πλατεία Κυπριακού Αγώνα με την φροντίδα της κας Αντωνίας Λιβανίου.
Πραγματοποίησε πολλές διακοσμητικές εργασίες, σε ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ – ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΗΡΙΑ – ΤΡΑΠΕΖΕΣ – ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ – Ε.Ο.Τ .- ΠΛΟΙΑ – ΕΠΑΥΛΕΙΣ κ.λ.π.
Ανέπτυξε εξαγωγική δραστηριότητα σε πολλά κέντρα εξωτερικού Η.Π.Α. – ΑΦΡΙΚΗ – ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ – ΕΥΡΩΠΗ.
Έλαβε μέρος σε διεθνείς εκθέσεις καλλιτεχνικής Βιοτεχνίας ιδιωτικά και ως μέλος του Οργανισμού Ελληνικής Χειροτεχνίας με διακρίσεις – βραβεία και διπλώματα.
Συνεργάσθηκε με τα Μουσεία Εθνικό – Μπενάκη – Γουλανδρή (Κυκλαδικής Τέχνης) – Εβραϊκό Μουσείο -Συλλεκτικό Κύκλο, διάφορες Γκαλερί φιλοτεχνώντας αντίγραφα Μουσειακά και άλλα έργα επωνύμων καλλιτεχνών.
Για καλύτερη αξιοποίηση και επέκταση ίδρυσε το 1984 Εργαστηριακές και Εκθεσιακές Εγκαταστάσεις με την επωνυμία “Ε. ΦΙΛΙΠΠΑΚΗΣ Α.Ε.Β.Ε.” στον Εθνικό Αθηνών – Κορίνθου 2 χιλ. μετά τον Ισθμό επί της Λεωφόρου.
Συγχρόνως διατηρούσε εκθεσιακό κατάστημα μέσα στο Ξενοδοχείο HILTON.
Mε τον συνέταιρο Χημικό και φίλο Παύλο και τον Δημήτρη Ε. Φιλιππάκη λειτουργούσε στη Βουλιαγμένη Θησέως 44 εργαστήριο Ασημικών για την προμήθεια των Μουσείων Μπενάκη – Γουλανδρή – Εβραϊκού Μουσείου και άλλων επωνύμων πελατών.
Το 1990 σταδιακά μεταφέρθηκαν οι δραστηριότητες από την Κόρινθο στα εργαστήρια Ιωαννίνων Άγιος Δημήτριος και Αρκάδιου, Άγιος Δημήτριος για το σύνολο των κατασκευών Τουριστικών Ειδών και Ασημικών υπό την διεύθυνση του Δημήτρη Ε. Φιλιππάκη και τελευταία με την πολύτιμη συμπαράσταση και συνεργασία της συζύγου του Ελισσάβετ Χρυσανθίδου-Φιλιππάκη.
Παραδίδοντας την επαγγελματική σκυτάλη στα παιδιά του παρεμβαίνει μόνον συμβουλευτικά χρησιμοποιώντας την πολύχρονη εμπειρία του που ίσως σε κάτι συμβάλλει.
ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Στα διάκενα του χρόνου που διέθετε στην πολύπλευρη αυτή σταδιοδρομία ασχολήθηκε με διάφορα σπορ – Γράψιμο – Ζωγραφική – Γλυπτική – Κολύμπι – Καταδύσεις – Σκι στη θάλασσα – Σκι στο χιόνι – Ιστιοπλοϊα και μέχρι τώρα ακόμα. Εκδρομές με φίλους και τα παιδιά του, περπάτημα στο βουνό, ταξίδια, αντίσκηνο, ποδήλατο.
Μη θέλοντας να αποχωριστεί τη φυσική ζωή και τη φύση εγκαταστάθηκε από το 1964 στη Βουλιαγμένη μέσα σε πευκόφυτη περιοχή απολαμβάνοντας την παρέα με τα τρία μικρά εγγόνια του τον Λευτεράκη, τον Πετρολευτεράκη και την Εύχαρι, εκπαιδεύοντάς τα και προσπαθώντας να τους μεταδώσει ό,τι πολύτιμο κατέκτησε για τη ζωή.
Η σύντροφος της ζωής του Σταυρούλα Αύρα πάντα δίπλα συμπαραστάτης με την αγάπη της, την γκρίνια της και τις ευχές της του καθορίζει τα όρια πιθανής παρεκτροπής…
Τα δυο μεγάλα παιδιά του Γεώργιος και Δημήτριος ώριμοι άνδρες πλέον συμπληρώνουν την γενική εποπτεία έστω και επαγωγικά…
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το βιογραφικό παρουσιάζεται όπως ακριβώς το έγραψε ο ίδιος ο Λευτέρης Α. Φιλιππάκης το 1999, δημιουργός της συγκεκριμένης τεχνοτροπίας και εταιρίας.